Suripop XXWat is SuriPop?

SuriPop is de korte naam voor het Suriname Populair Song Festival, een tweejaarlijks festival voor componisten dat sinds 1982 in Suriname plaatsvindt. Het festival wordt georganiseerd door de ‘Stichting ter Bevordering van Kunst en Kultuur in Suriname‘.


Over SuriPop XX

Met Suripop XIX 2016 zijn er 227 suripop liedjes uitgebracht die allemaal gerekend kunnen worden tot de trendsetters van de surinaamse popmuziek en die ook zijn uitgegroeid tot de echte grote surinaamse popclassics.
De CD’s zijn dan ook de best verkochten als het gaat om surinaamse muziek. Vanwege de grote opzet wordt het evenement tweejaarlijks georganiseerd met de allergrootsten uit de surinaamse showbiz en wordt “live” uitgezonden op de televisie.
Het festival wordt gehouden in de Anthony Nesty Sporthal met een capaciteit van 4000 zitplaatsen en de kaarten zijn altijd dagen voor de show uitverkocht. Het orkest bestaat uit minimaal 25 man, terwijl voor het décor de beste ontwerpers in beeld komen.

SuriPop geschiedenis

Op 26 november 1982 organiseerde de Stichting ter Bevordering van Kunst en Kultuur het eerste componistenfestival Suripop, waarbij aan de winnaars de “Suripop Award” werd uitgereikt, die vanaf 1983 werd vernoemd naar Jules Chin A Foeng, de veelzijdige surinaamse beeldende kunstenaar en ontwerper van de herkenbaar Suripop stemvork vignet. Suripop is niet alleen een historische, maar ook een nationale en zelfs een internationaal begrip geworden als we haar ontwikkeling en reputatie in binnen- en buitenland bekijken.
De composities die samen met arrangeurs, zangers, zangeressen, muzikanten, producer en de opname-studio’s tot een volwaardig product zijn gemaakt, zijn vanaf de introductie één maand voor de finale-avond, regelmatig via radio en tv te horen.

Over de stichting

Binnen het bestuur heeft inmiddels verjonging plaatsgevonden en maken naast de dagelijkse bestuursleden te weten Frank Cameron, Henk van Vliet en Odette MIranda, de volgende personen deel uit hiervan:


  • - Roel Anijs
  • - Werner Duttenhofer Jr.
  • - Henri Kramer
  • - Morea Malone

De vernieuwing zal ook te merken zijn op de presentatieavond van de 12 finale composities. De gala show wordt op Zaterdag 4 Augustus 2018 in de Anthony Nest Sporthal georganiseerd en belooft met het orkest onder leiding van Musical Director Ernesto van Dal een onvergetelijke te worden.